Bananowe maseczki
EMILIA PAWEŁEK • dawno temuWalczysz z trądzikiem? Twoja skóra potrzebuje regeneracji lub nawilżenia? Wypróbuj maseczkę z banana.
Banan jest źródłem wielu witamin, zawiera aż 75% wody, 15–25% naturalnych cukrów, białko, skrobię, olejki eteryczne, kwas jabłkowy enzymy, pektyny, potas i magnez, kwas askorbinowy, witaminy B2, B6, B12, PP, E i prowitaminę A.
Banan ma właściwości nawilżające i odżywcze. Uelastycznia i ujędrnia skórę, zmiękcza i odświeża a także koi i łagodzi podrażnienia. Poprawia koloryt skóry a nawet działa przeciwzmarszczkowo. Maseczki z banana nadają się dla każdego typu cery.
Maseczka z oliwą.
Banana rozgnieć widelcem i dodaj do niego kilka łyżek oliwy z oliwek, oleju z pestek winogron lub olejku migdałowego. Tak sporządzoną maseczkę nałóż na twarz, szyję oraz dekolt. Zmyj ciepłą wodą po upływie 20 minut.
Maseczka z miodem.
Do rozgniecionego banana dodaj żółtko i płynny miód (tyle aby powstała lepka papka). Nałóż na twarz i szyję. Zmyj po 20 minutach. Cera będzie rozświetlona i wygładzona.
Maseczka z melonem.
Zmieszaj banana z kawałkiem melona i łyżką jogurtu naturalnego. Tak przygotowaną maseczkę nałóż na twarz i przykryj kawałkiem wilgotnej gazy. Trzymaj ją nie dłużej niż 15 minut, po tym czasie zmyj ją ciepłą wodą.
Banan pomoże również w problemach z trądzikiem. Jeżeli dodasz do niego jogurt lub awokado, zadziała oczyszczająco i przeciwzapalnie.
Maseczka z cytryną.
Dojrzały owoc banana rozetrzyj i dodaj sok z połowy cytryny. Nałóż na oczyszczoną twarz, następnie zmyj po 15–20 minutach zimną wodą. Nałóż krem nawilżający.
Maseczka z awokado.
Zmieszaj rozgnieciony banan z rozgniecionym awokado. Dodaj oliwę i kilka łyżeczek jogurtu naturalnego. Maseczkę trzymaj na twarzy 20 minut.
Super rada! Jeśli na twarzy pojawi się wyprysk, nie czekaj. Potrzyj go wewnętrzną warstwą skórki banana.
Banan dzięki temu, że zawiera witaminy z grupy B oraz przeciwutleniacze, działa przeciwzmarszczkowo.
Maseczka z witaminą E.
Do rozgniecionego owocu banana dodaj dwie kapsułki witaminy E oraz łyżeczkę oliwy. Maseczkę trzymaj na twarzy przez 15–20 minut, następnie zmyj. Stosuj ją co najmniej raz w tygodniu.
Maseczka z otrębami.
Połowę banana rozgnieć, zmieszaj z łyżką otrębów owsianych i olejkiem migdałowym. Grubą warstwę gęstej papki nałóż na obszar twarzy i szyję. Zmyj po 20 minutach.
Super rada! Nie wyrzucaj skórki od banana. Możesz jej użyć do wybielenia zębów. Skórka musi być od mocno dojrzałego owocu i powinna się kleić w środku. Wtedy zadziała najlepiej. Przyłóż ją wewnętrzną stroną do zębów i pocieraj.
Banany mogą również służyć jako główny składnik masek do włosów.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze